Μετακομίζεις; Αυτή είναι η λίστα που χρειάζεσαι!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι μια μετακόμιση είναι συνήθως μεγάλη ταλαιπωρία. Ακόμη και αν αποφασίσετε να αναθέσετε τη μετακόμιση σε μια μεταφορική εταιρεία για να φροντίσει να κάνει τη δύσκολη δουλειά (βαριά ανύψωση κλπ.), υπάρχουν ακόμα πολλά που θα πρέπει να προσέξετε για να προχωρήσει ομαλά μια τέτοια διαδικασία. Δεδομένης της πολυπλοκότητας μιας μετακόμισης, μπορεί να είναι εύκολο να αισθανθείτε πίεση.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να βασίζεστε στη δική σας μνήμη όταν πρόκειται να προγραμματίσετε τη διαδικασία μιας μετακόμισης. Δημιουργήσαμε αυτό τον οδηγό ελέγχου που θα σας βοηθήσει καθοδηγώντας κάθε σας κίνηση.

8 Εβδομάδες πριν την μετακόμιση!

Κράτα, πούλα, χάρισε ή πέτα

Αποφασίστε προσεκτικά ποια πράγματα αξίζει να κρατήσετε, ενώ εκείνα που δεν χρειάζεστε μπορείτε είτε να τα πουλήσετε είτε να τα χαρίσετε σε άτομα που μπορεί να τα έχουν ανάγκη. Όσα δεν χρειάζεστε ή δεν είναι πλέον σε καλή κατάσταση μπορείτε να τα ανακυκλώσετε σε ειδικά σημεία και κάδους.

Δημιουργήστε φακέλους

Συγκεντρώστε όλα τα σημαντικά έγγραφα που εμπεριέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (προσωπικά έγγραφα, ιατρικά έγγραφα, συμβάσεις μίσθωσης, αγοράς κλπ.), αποθηκεύστε και κατηγοριοποιήστε τα σε φακέλους. Θα είναι πιο εύκολο να τα βρείτε στο νέο σας σπίτι.

Αναζητήστε εταιρείες που θα σας βοηθήσουν με την μετακόμιση

• Επαγγελματίες μεταφορείς
• Οχήματα προς ενοικίαση για να κάνετε τη μετακόμιση μόνοι σας αν το επιθυμείτε
• Υπηρεσίες καθαρισμού για τον χώρο που θα αφήσετε αφού μετακομίσετε.

Κρατήστε φωτογραφικό αρχείο και λίστα αντικειμένων

Εστιάστε στα πιο σημαντικά και “πολύτιμα” για εσάς πράγματα. Δημιουργίστε μια λίστα με τα αντικείμενα που θέλετε να προσέξετε ώστε επιβεβαιώεστε μετά την μετακόμιση ότι όλα
μετακινήθηκαν με ασφάλεια. Μια εναλλακτική ιδέα είναι να φωτογραφήσετε τα σημαντικά για εσάς αντικείμενα ώστε σε περίπτωση που προκληθεί φθορά σε αυτά να έχετε εικόνα της κατάστασής τους πριν από τη μετακίνηση ώστε να την εντοπίσετε με σιγουριά. Καλό θα είναι στην φωτογραφία να εμφανίζεται η ημερομηνία και ώρα που τραβήχτηκε.

Σχεδιάστε από πριν ποιά έπιπλα θα πάνε που στο νέο σας σπίτι

Εάν μπορείτε, αποκτήσετε μια κάτωψη του νέου σας σπιτιού. Σημειώστε τα σημεία όπου σκοπεύετε να τοποθετήσετε τα έπιπλά σας. Εάν υπάρχει ένα κομμάτι που δεν ταιριάζει, είναι καλύτερο να το αντιληφθείτε τώρα προτού μετακομίσετε ήδη. Σίγουρα θα σας εξοικονομήσει χρόνο.

Οργανώστε τα σχολικά αρχεία

Αν έχετε παιδιά, φροντίστε να μεταφέρετε με ασφάλεια τα αρχεία τους για το νέο τους σχολείο.

6 Εβδομάδες πριν την μετακόμιση!

Μειώστε τα ψώνια σας

Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε τα πράγματα που δεν θέλετε να μετακινήσετε, όπως τα αλλοιώσιμα και τα κατεψυγμένα τρόφιμα, τα είδη καθαρισμού, τα είδη χαρτιού κ.λπ.

Ξεκινήστε τη συλλογή χαρτοκιβωτίων και άλλων αποθηκευτικών μέσων μεταφοράς

Μπορείτε να παραγγείλετε ή να ζητήσετε χαρτοκιβώτια από κάποιο πολυκατάστημα κάποιο σούπερ μάρκετ ή από φίλους που ενδέχεται να μην χρειάζονται πια, για να τοποθετήσετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση. Υπάρχουν στην αγορά και ειδικά κιβώτια για ενδύματα.

5 Εβδομάδες πριν την μετακόμιση!

Πουλήστε ότι μπορείτε, όπου μπορείτε

Αν έχετε σημαντικό αριθμό αντικειμένων που έχετε αποφασίσει να πουλήσετε, φροντείστε να βρείτε το κατάλληλο δίκτυο πώλησης. Ένα καλό σημείο πώλησης online είναι το MarketPlace του Facebook.

Ανακυκλώστε οτιδήποτε δεν πρόκειται να πουλήσετε, να δωρίσετε ή να χαρίσετε

Είναι μια ευκαιρία να ανακυκλώσετε όποιο αντικείμενο δεν χρειάζεστε ή δεν σκοπεύετε να το δώσετε σε κάποιον άλλο, αντί να το πετάξετε απλά στα σκουπίδια.

Χαρίστε σε καλή κατάσταση οτιδήποτε δεν μπορείτε να πουλήσετε

Δωρίστε σε φίλους ή σε έναν τοπικό φιλανθρωπικό οργανισμό, όσα δεν μπορέσατε να πουλήσετε. Πρωτού χαρίσετε τα αντικείμενα που σας ξέμειναν, βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν κανονικά, χωρίς ελαττώματα.

4 Εβδομάδες πριν την μετακόμιση!

Επιλέξτε προσεκτικά τη μεταφορική εταιρεία

Ας υποθέσουμε ότι κανονίσατε ραντεβού με την μεταφορική εταιρεία. Βεβαιωθείτε ότι λάβατε γραπτή επιβεβαίωση ή συμβόλαιο του ραντεβού, του κόστους καθώς και οποιασδήποτε άλλης πληροφορίας στη μεταξύ σας συμφωνίας. Κατά τη λήψη μιας εκτίμησης (θα είναι ακριβέστερο αν παρεβρεθούν στο τωρινό σας σπίτι), βεβαιωθείτε ότι ενημερώνετε τον εκπρόσωπο για οποιεσδήποτε πρόσθετες υπηρεσίες, όπως πρόσθετες στάσεις για την παραλαβή επιπλέον επίπλων, άλλα αντικείμενα προς μετακόμιση που μπορεί να είναι στη σοφίτα ή στο γκαράζ σας ή ακόμη αν έχετε έπιπλα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στη μετακίνηση, όπως ένα πιάνο κλπ.

Νοικιάστε ένα φορτηγό για τη μεταφορά

Αν επιθυμείτε να κάνετε τη μετακόμιση μόνοι σας, φροντίστε να ενοικιάσετε ένα φορτηγό με επαρκή χώρο για να μειώσετε τις άσκοπες διαδρομές.

Ξεκινήστε το πακετάρισμα

Ξεκινήστε να πακετάρετε τα πράγματα που δεν θα χρησιμοποιείτε συχνά πριν μετακινήσετε, όπως τα βιβλία σας. ειδικές συσκευές κουζίνας και ρούχα εκτός εποχής.

Διαχωρίστε τα πολύτιμα

Κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα κλπ. κρατήστε τα σε ένα κιβώτιο που θα μεταφέρετε εσείς οι ίδιοι προσωπικά.

Βάλτε ετικέτα σε κάθε χαρτοκιβώτιο καθώς το γεμίζετε

Βάλτε ετικέτα σε κάθε κουτί καθώς το γεμίζετε, αναφέροντας σε ποιο δωμάτιο ανήκει στο νέο σας σπίτι. Αυτό θα διευκολύνει τη διαδικασία μετακόμισης.

Αλλάξτε την διεύθυνση σας

Ενημερώστε τα νέα στοιχεία σας σε όλους τους φορείς και οργανισμούς. Ενημερώστε:

• το Ταχυδρομίο
• τις Τράπεζες/ πιστωτικές κάρτες
• τους ιατρούς σας
• την Ασφαλιστική σας εταιρεία
• τον δικηγόρο σας
• τις συνδρομές σας σε περιοδικά και άλλα έντυπα
• το σχολείο των παιδιών σας (αν διαμένετε στην ίδια σχολική συνοικία)
• τον εργοδότη σας (αν σκοπεύετε να κρατήσετε την ίδια εργασία)

3 Εβδομάδες πριν την μετακόμιση!

Αφαίρεση/ Μεταφορά Υπηρεσιών

Επικοινωνήστε με τους τρέχοντες παροχείς υπηρεσιών (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Τηλεπικοινωνίες κλπ.) και επιβεβαιώστε τις ημέρες που θα αποσυνδεθούν/ ανανεωθούν. Στη συνέχεια, ελέγξτε την επαναλειτουργεία τους στο νέο σας σπίτι.

Φροντίστε την παιδική μέριμνα

Αν έχετε μικρά παιδιά, φροντίστε ώστε κάποιος φερέγγυος στενός συγγενής να τα φυλάξουν την ημέρα της μετακόμισης.

Αποχαιρετίστε

Αν το νιώθετε, φροντίστε να αποχαιρετήσετε οικία πρόσωπα όπως συγγενείς, φίλους, γείτονες κλπ.

Προωθήστε τα ιατρικά σας αρχεία

Φροντίστε να προωθήσετε τα ιατρικά σας δεδομένα/ αρχεία από τον μέχρι τώρα ιατρικό σας πάροχο (ιατρό, μικροβιολογικό κέντρο, οδοντίατρο κλπ.) στον νέο σας πάροχο υγείας.

1 Εβδομάδα πριν την μετακόμιση!

Αφήστε στην άκρη τα πράγματα που θα χρειαστείτε την πρώτη νύχτα στο νέο σπίτι.

Βάλτε σε ένα κουτί μαζί ένα ή δύο πράγματα που θα θέλετε ή θα χρειαστείτε την πρώτη σας νύχτα στο νέο σπίτι. Έτσι, θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα φορτωθεί στο φορτηγό, και το πρώτο που θα ξεφορτωθεί στο νέο σπίτι.

Λίγες μέρες πριν την μετακόμιση!

Τσεκάρετε διπλά όλες τις λεπτομέρειες

• Επιβεβαιώστε ξανά το ραντεβού με τους μεταφορείς, συμπεριλαμβανομένου την ώρα άφιξης και τον εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Επίσης, σιγουρευτείτε ότι έχουν τον αριθμό τηλεφώνου σας, σε περίπτωση που υπάρξει κάποια καθυστέριση. Αν πρόκειται να κάνετε μόνοι σας τη μετακόμιση τότε υπενθυμίστε το σε όσους έχουν προθυμοποιηθεί να σας βοηθήσουν.
• Σκεφτείτε τον τρόπο πληρωμής. Εάν δεν έχετε ήδη κανονίσει να πληρώνετε με πιστωτική κάρτα, φροντίστε να έχετε μετρητά. Και μην ξεχάσετε μια συμβουλή για τους μεταφορείς. Αν έχετε πολύ βαριά αντικείμενα, καλό θα ήταν να τους δώσετε μια επιπλέον αμοιβή, κάποιο φιλοδώρημα.
• Εάν έχετε μικρά παιδιά, επικοινωνήστε με τους ανθρώπους που θα τα φροντίζουν και βεβαιωθείτε ότι τα δρομολόγιά σας είναι συντονισμένα.
• Αν πρόκειται να μεταφέρετε το ψυγείο ή/και την κατάψυξή σας, τώρα είναι η στιγμή να το αδειάσετε, να το ξεπαγώσετε και να το καθαρίσετε .

Ημέρα μετακόμισης

Κρατήστε σημειώσεις

Παρακολουθήστε τα πράγματα καθώς φορτώνονται στο φορτηγό και ελέγξτε τη λίστα σας να δείτε αν έχουν φορτωθεί όλα.

Ενημερώστε τους μεταφορείς που πάει τι

Όταν μεταφέρετε τα υπάρχοντά σας στο νέο σπίτι, φροντίστε να έχετε ενημερώσει τους μεταφορείς που θα αφήουν το κάθε κιβώτιο ή έπιπλο.

Ελέγξτε και αναφέρετε ζημιές

Ελέγξτε διπλά το σπίτι και τα έπιπλα για ζημιές που μπορεί να έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της μετακόμισης. Φροντίστε να αναφέρετε στην μεταφορική εταιρεία πιθανές ζημίες που προκλήθηκαν στα έπιπλα ή αντικείμενα.

Κάντε μια τελική “γύρα” στο παλιό σας σπίτι

• Είναι όλα τα παράθυρα κλειστά και κλειδωμένα;
• Έχετε αφήσει τίποτα πίσω;
• Είναι απενεργοποιημένη η θέρμανση ή το κλιματιστικό;
• Η παροχή νερού είναι κλειστή;
• Έχετε γυρίσει όλα τα κλειδιά του σπιτιού στον προηγούμενο ιδιοκτήτη;
• Έχετε κανονίσει να αποσυνδεθούν όλες οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας με τους αντίστοιχους παροχείς;
• Όλες οι πόρτες είναι κλειστές και κλειδωμένες;
• Υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να έχετε ξεχάσει;

Μετά τη μετακόμιση

Βεβαιωθείτε ότι είστε εξοικειωμένοι με το νέο σας σπίτι. Εντοπίστε τα ακόλουθα:

• Διακόπτες
• Απενεργοποίηση γραμμής αερίου
• Απενεργοποίηση γραμμής ύδρευσης
• Θερμοσίφωνας
• Φούρνος / κλιματιστικό
• Προηγουμένως εγκατεστημένες συνδέσεις για
πρόσβαση στο διαδίκτυο και συνδέσεις τηλεόρασης

Μάθετε για την περιοχή

Γνωρίστε τη γειτονιά και την πόλη σας. Γνωρίστε τους γείτονές σας και εντοπίστε κάθε ένα από τα παρακάτω:
• Καταστήματα τροφίμων
• Βενζινάδικα
• Εστιατόρια
• Αστυνομικοί σταθμοί
• Σταθμοί πυρκαγιάς
• Νοσοκομεία
• Ταχυδρομεία
• Το σχολείο των παιδιών σας

Ελέγξτε ξανά παλιό γραμματοκιβώτιο

Εάν έχετε κάποιο φίλο, συγγενή ή έναν γείτονα να ελέγχει το ταχυδρομείο στο παλιό σας σπίτι για μερικές εβδομάδες μετά την μετακίνησή σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν χάσατε τίποτα θα ήταν ιδανικό. Ακόμη και αν κάνατε αλλαγή διεύθυνσης, κάποιο μήνυμα ή έντυπο μπορεί ενδεχομένως να πάει στο παλιό σπίτι.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε αρκετά, ώστε η επόμενη μετακόμιση σας να γίνει πιο εύκολη για εσάς 🙂

Διαβάστε ακόμη: